Voor het eerst is met een 3D-printer een kunststof pistool gemaakt dat echt kan schieten. De bedenkers willen het ontwerp op internet zetten zodat iedereen de vrijheid heeft om een kopie uit te printen, melden diverse media.

Diverse wetgevers zijn aan het bestuderen hoe ze deze ontwikkeling kunnen verbieden. Maar de actiegroep ‘Defense Distributed’, die achter het plastic pistool zit, vermoedt dat dat bitter weinig gaat helpen. Als de CAD-files eenmaal op internet staan, blijven ze daar immers eeuwig rondzwerven.

I’m seeing a world where technology says you can pretty much be able to have whatever you want. It’s not up to the political players any more”, zo tekende de BBC op uit de mond van Cody Wilson, de 25-jarige rechtenstudent uit Texas die Defense Distributed leidt.

Het ‘Liberator’-pistool bestaat uit 16 onderdelen, waarvan er 15 worden geprint uit de veel voor dit doel gebruikte kunststof ABS. Het 16e deel, de slagpin, is een simpele ijzeren spijker. Er past een gewone pistoolkogel in; het ontwerp kan eenvoudig aan een aantal standaardkalibers worden aangepast.

Als nabehandeling hangt Cody de loop een tijdje in acetondamp, zodat het oppervlak een beetje oplost en iets gladder wordt. Dat vermindert de wrijving tijdens het schieten en is mogelijk een belangrijke reden dat het pistool het schot überhaupt overleeft. Soms gaat het zelfs een paar schoten goed - en daarna print je gewoon een reserveloop.

Het risico dat het ding in je hand ontploft is uiteraard wel aanwezig.

Over het plan wordt in de VS al maanden fel gediscussieerd. Commerciële aanbieders van 3D-prints hebben het in de gaten en weigeren om pistoolonderdelen uit te printen. Maar 3D-printers zijn inmiddels goedkoop genoeg om er eentje voor thuis te bestellen - in dit geval was het er een van Stratasys, via eBay besteld voor zo’n 8.000 dollar.

Bovendien heeft Defense Distributed zichzelf ingedekt door een officiële vergunning voor het produceren van wapens te regelen, en een verder functieloos blokje metaal in het pistool te verwerken zodat metaaldetectoren er op reageren. Uiteraard kunnen hobby-wapenproducenten dat laatste detail eenvoudig weglaten.

En inderdaad: zie er maar eens wat tegen te doen.

bron: BBC, Forbes

Onderwerpen