Voor het eerst is in beeld gebracht hoe Diels-Alderreacties precies verlopen. Letterlijk, meldt de University of California (Los Angeles) op haar website.

Diels and Alder won the Nobel; now Kendall Houk makes the movie’, aldus het persbericht dat vergezeld gaat van enkele door Houk vervaardigde filmpjes in Flash-formaat.

In PNAS openbaarde Houk onlangs de technische details. Hij heeft acht van deze cycloadditie-reacties, die in de praktijk veel te snel verlopen om er metingen aan te doen, op de computer gesimuleerd om na te gaan wat er precies gebeurt.

Belangrijkste conclusie: de twee chemische bindingen, die zich tijdens zo’n reactie vormen, ontstaan niet helemaal tegelijk maar er zitten gemiddeld maar 5 femtoseconden tussen. Dat is korter dan de tijdsconstante van de vibraties van een C-C binding.

Houk en zijn collega’s hopen dit soort simulaties te kunnen gebruiken bij het ontwerpen van katalysatoren op maat voor uiteenlopende organische reacties. Ze hebben al complete enzymen op de computer ontworpen, en wellicht is de volgende stap nu een Diels-Alderase-enzym

bron: UCLA

Onderwerpen