Binnenkort in de winkel: sportkleding die lokaal van kleur verandert naarmate de onderliggende spieren opzwellen. Een Engels/Amerikaans team presenteerde het werkingsprincipe zojuist in het tijdschrift Advanced Materials.

Het idee is afgeleid van de vruchten van de tropische plant Margaritaria nobilis. Die blijken hun intens blauwe kleur te ontlenen aan een oppervlak dat werkt als een zogeheten Bragg-reflector: de bovenste lagen vormen een repeterend patroon dat interferentie veroorzaakt bij lichtgolven van bepaalde golflengtes.

Harvard-onderzoeker Mathias Kolle en collega’s van de universiteit van Exeter wisten dit te imiteren door een dunne tweelaags film te maken van PDMS-siliconenrubber en fotosensitief polyimide (PSPI). Die film rollen ze op rond een glasvezel die ze er later weer uit etsen. Zo krijg je dus een vezel die uit een vast aantal lagen folie bestaat, en die inderdaad een bepaalde kleur reflecteert. De mechanische sterkte schijnt niet eens tegen te vallen.

Het grote verschil met die tropische vrucht is dat de vezels rekbaar zijn. En als je ze oprekt, veranderen de inwendige lengteverhoudingen dus ook de golflengte die door de nanostructuur wordt gereflecteerd. De verschuiving kan oplopen tot 200 nanometer, genoeg om het grootste deel van het zichtbare spectrum te kunnen bestrijken.

De auteurs denken dat het productieproces ook op industriële schaal is uit te voeren en dat het een kwestie van tijd is eer de nieuwe vezels in de winkel liggen.

bron: Harvard

Onderwerpen