Google-oprichter Sergey Brin heeft de Maastrichtse kweekvleesburger betaald. Dat heeft de verantwoordelijke hoogleraar Mark Post onthuld tijdens een drukbezochte persconferentie in Londen, waar de eerste burger live vanuit zijn veilige petrischaaltje in een koekenpan werd gekieperd, bruingebakken en opgediend.

Tot nu toe was de identiteit van de financier het best bewaarde geheim van het hele project. Velen vermoedden dat het Bill Gates, was, maar die zaten er dus helemaal naast.

Brin was zelf niet aanwezig; behalve Post mochten de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler het kweekvlees proeven. De textuur van het ‘vlees’ viel ze alleszins mee, maar Rützler had er wel graag wat zout en peper bij gehad en Schonwald miste de ketchup.

Ook bleek het een nadeel dat dit kweekvlees alleen uit imitatie-spierweefsel bestaat, zonder een spoortje vet. Chefkok Richard McGeown probeerde te redden wat er te redden viel door tijdens het bakken rijkelijk boter toe te voegen, maar helemaal overtuigend was het resultaat niet.

De ‘labburger’ bestond uit 20.000 minuscule stukjes spierweefsel, die allemaal afzonderlijk in vitro waren gekweekt uit runderstamcellen. Vervolgens werden ze met paneermeel en alginaat samengevoegd tot iets gehakt-achtigs. Post schat dat de kosten iets boven de 200.000 euro per burger van 100 gram zijn uitgekomen.

Dat de proeverij nu pas kon worden georganiseerd en niet eind vorig jaar, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, zou zijn veroorzaakt doordat de organisatoren geen risico wilden lopen en drie burgers bestelden in plaats van eentje.

Wat dat betreft is onduidelijk of de kweekvleesburger van vandaag nu echt de eerste was. Tijdens de proeverij verklaarde Post dat hij eerder alleen een paar kleine stukjes had geproefd. Maar tegen de Volkskrant verklapte hij dat hij de eerste burger drie maanden geleden al had gebakken en opgegeten en dat het tweede exemplaar bedoeld was als oefenmateriaal voor de kok. Dat de nu opgediende burger zou dan dus exemplaar nummer drie zijn geweest.

bron: BBC, de Volkskrant, Universiteit Maastricht.

Onderwerpen