DNA bewijst: Dr. Crippen had het toch niet gedaan

De beruchte dr. Hawley Harvey Crippen is in 1910 mogelijk ten onrechte ter dood veroordeeld, of op z’n minst voor de verkeerde moord. Het lijk in zijn kelder was niet van zijn vrouw, zo heeft DNA-onderzoek na 97 jaar uitgewezen.

Dr. Crippen en zijn vrouw Cora waren Amerikanen, die zich in Londen hadden gevestigd. Begin 1910 was Cora ineens spoorloos verdwenen. Bekenden haalden er de politie bij, die uiteindelijk een onherkenbaar verminkt stoffelijk overschot opgroef. Analyse toonde sporen aan van een sterk verdovend middel. Aan de hand van een oud litteken concludeerde Scotland Yard dat het Cora Crippen moest zijn.

Crippen zelf was toen ook al verdwenen. Achteraf bleek hij met een vriendin via België naar Canada te zijn gevlucht. Hij had alleen de pech dat hij een schip trof met een alerte kapitein én een gloednieuwe radio-installatie. Bij aankomst in Canada stond de politie al klaar. Aldus werd dr. Crippen wereldberoemd als de eerste misdadiger uit de geschiedenis die was gepakt dankzij draadloze communicatie.

Crippen ontkende alles, maar hij had de schijn tegen. Eind 1910 werd hij opgehangen.

Toch bleven er twijfels. Een combinatie van vergiftiging en verminking is heel ongebruikelijk. En het lijk was net iets te knullig verstopt.

De Amerikaanse toxicoloog John Trestrail heropende het onderzoek. In een microscooppreparaat, dat in 1910 van het lijk was gemaakt, trof hij voldoende mitochondriaal DNA aan voor een analyse. Na zeven jaar zoeken wist hij vervolgens in Californië en Puerto Rico drie overlevende verwanten van Cora Crippen op te sporen. Uit hun DNA valt af te leiden dat het lijk in de kelder nooit dat van Cora kan zijn geweest.

Onduidelijk is welk lijk het dan wél was. Er is al geopperd dat Crippen een illegale abortus heeft verprutst.

Ook is onduidelijk waar Cora dan wél is gebleven. Maar Crippen beweerde dat ze op eigen houtje naar de VS was teruggekeerd. En in Amerikaanse archieven heeft Trestrail aanwijzingen gevonden, die doen vermoeden dat dat de waarheid was.


bron: The Guardian, wikipedia.org

Onderwerpen