Uitgevers willen gratis publicatie overheidsresearch verhinderen

In de VS is een wetsvoorstel in de maak dat uitgevers het copyright moet teruggeven op onderzoekspublicaties, die met federaal belastinggeld tot stand zijn gekomen. Argument is dat de peer review wél met privaat geld is betaald.

De wet zou een stokje moeten steken voor de eerder dit jaar geformuleerde eis van de National Institutes of Health. Die organisatie vindt dat de resultaten van het door haar betaalde onderzoek gratis voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

DeFair Copyright in Research Act’ creëert een nieuwe categorie publicaties die als 'extrinsic work’ wordt omschreven. Hieronder wordt werk verstaan dat uit verschillende bronnen is gefinancierd. De ‘toegevoegde waarde’ van de peer review en het eindredactionele werk van de uitgever telt daarbij ook mee.

De American Chemical Society is voorstander, vooral omdat ze zelf ook een bloeiende wetenschappelijke uitgeverij bezit. Volgens ACS-voorzitter Bruce Bursten “is het in het publieke belang dat deze ‘beneficial publishing activity’ wordt gesteund.”

De National Institutes of Health zijn het er uiteraard niet mee eens.

De juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is momenteel bezig met hoorzittingen over het voorstel. Onduidelijk is of het een kans maakt om te worden aangenomen.

bron: C&EN (een uitgave van de ACS)

Onderwerpen