De eerste commerciële bioplasticfabriek van Avantium komt wellicht in Frankrijk. Er wordt over gesproken met suikerproducent Tereos, meldt dat laatste bedrijf terloops in een persbericht ter ere van het jaarverslag.

In het jaarverslag zelf is er niets over te vinden, en op de website van Avantium zelf ook niet. Maar in dat persbericht zegt Tereos, een van de grootste suikerproducenten van Europa, een exclusive partnership agreement met de Nederlanders te hebben gesloten.

Als locatie wordt gedacht aan Lillebonne, aan de Seine een eindje ten oosten van Le Havre, waar Tereos al een fabriek heeft staan die bio-ethanol maakt uit graan.

Avantium werkt al jaren aan haar bioplastics op basis van furanen, die uit plantensuikers worden bereid. Eerder werd duidelijk dat Coca-Cola klaar staat om er flesjes van te maken zodra de PEF-kunststof op commerciële schaal beschikbaar komt.

Maar het bedrijf liet de wereld in het ongewisse over de locatie van de eerste commerciële fabriek. Een tijdlang dreigde ceo Tom van Aken hem in de VS neer te zetten omdat aardgas daar veel goedkoper is. Maar inmiddels is dat prijsverschil minder geworden en zijn in Europa de suikerquota afgeschaft, zodat grotere hoeveelheden van die grondstof beschikbaar komen. Dus kennelijk wordt het nu Frankrijk.

bron: duurzaambedrijfsleven.nl