Minder fiscaal voordeel voor stroomvretende initiatieven

De Chinese overheid gaat hogere exportbelastingen heffen op producten, waarvan de fabricage teveel energie en grondstoffen kost. Op die manier hoopt men een rem te zetten op investeringen in milieubelastende industrietakken, zo melden lokale media.

De maatregelen zijn nog niet officieel aangekondigd, maar zouden in september of oktober in moeten gaan. Het zou met name gaan om staal, aluminium en textiel. Ondernemers in China zijn er bepaald niet blij mee.

Het succes van de Chinese economie is grotendeels te danken aan het beleid om een deel van de exportbelasting terug te geven. Dat heeft echter wel geleid tot een explosie van investeringen in bedrijfstakken die uit milieutechnisch oogpunt minder gelukkig gekozen zijn.

In 2005 is al een poging gedaan om de productie van materialen als cokes, ijzer en aluminium minder aantrekkelijk te maken. Producenten konden die restrictie echter gemakkelijk omzeilen door hun producten een kleine nabewerking te geven. In plaats van broodjes aluminium verkopen ze dan bijvoorbeeld een basiskwaliteit aluminiumplaat. De export daarvan is het afgelopen jaar met 57 procent gestegen.

Met de aangescherpte maatregelen wil de overheid duidelijk voorkomen dat de econmische groei uitmondt in een ecologische ramp.

bron: China Daily

Onderwerpen