Overheid wil emissies binnen vijf jaar met 20 procent terugbrengen

De Chinese regering neemt klimaatverandering uiterst serieus. Ze wil de energie-efficiëntie van de nationale industrie verbeteren, en de uitstoot van CO2 binnen vijf jaar met 20 procent verminderen. Dat heeft de belangrijkste meteoroloog van het land, Qin Dahe, gezegd tijdens een persconferentie.

Qin leidde de Chinese vertegenwoordiging binnen het IPCC, de internationale klimaatcommissie die vorige week vrijdag liet weten dat de opwarming van de aarde hoogstwaarschijnlijk mensenwerk is. Qins commentaar wordt gezien als de eerste officiële Chinese reactie op het IPCC-rapport.

Volgens Qin is de wereldwijde klimaatverandering onder meer merkbaar in de noordwestelijke provincie Shaanxi. Daar hebben 300.000 mensen een tekort aan drinkwater omdat er vorige maand maar tien procent van de normale hoeveelheid regen is gevallen. Ook de hoofdstad Peking beleeft de warmste winter sinds dertig jaar.

De meteoroloog waarschuwde wel dat een volledige omschakeling op schone energie het snel groeiende China wel erg veel geld gaat kosten.

Slecht nieuws is ook dat van eerdere Chinese milieudoelstellingen tot nu toe weinig of niets terecht is gekomen. Lokale bestuurders lijken wat dit betreft niet erg mee te werken met de plannen van de centrale overheid.

bron: BBC News

Onderwerpen