Over 20 jaar zet de chemische industrie wereldwijd twee keer zo veel om als nu. Maar het wordt wel knokken om die omzet, voorspelt adviesbureau Ronald Berger in een zojuist verschenen studie.

“In de strijd die in de komende twintig jaar zal uitbarsten, wordt het kaf van het koren gescheiden”, voorspelt Roland Berger-partner Alexander Belderok in een persbericht.

Het bureau voorspelt een strijd om marktaandeel, die vooral zal worden uitgevochten in de grootste groeimarkt: Azië. Amerikaanse en Europese chemiebedrijven zullen daar voortdurend een uitwedstrijd moeten spelen tegen de lokale industrie, die de eigen thuismarkt veel gemakkelijker kan bespelen.

Vandaar dat Ronald Berger deWesterse chemie aanraadt om nu alvast ‘focus aan te brengen en een primair businessmodel aan te nemen’.

Het bureau doet uiteraard ook een paar suggesties voor die businessmodellen. Daarbij valt vooral op dat de nadruk niet meer ligt op efficiëntie en goedkope olie, en des te meer op producten die uitsteken boven die van de concurrentie. Dat kan door er een bekend merk van te maken (voorbeeld: de verf van Akzo Nobel), door unieke producttechnologie (voorbeeld: de milieuvriendelijke plastics van het Braziliaanse Braskem), en ook door het ontwikkelen van unieke applicaties (voorbeeld: de kogelvrije vesten van DSM Dyneema).

Met goedkope meuk kunnen we niet tegen de Chinezen op, lijken de auteurs te willen zeggen.

bron: Ronald Berger, via VNCI

Onderwerpen