Met een paar simpele chemische behandelingen verdwijnt de toxiciteit van koolstofnanobuisjes als sneeuw voor de zon. Dat valt althans te lezen op de website van Angewandte Chemie.

Laatste auteur Kostas Kostarelos (University College, Londen) hoopt hiermee een alternatief te kunnen bieden voor het voorstel om koolstofnanobuisjes helemaal te verbieden omdat ze nogal sterk lijken op asbestvezels.

De benodigde behandeling lijkt er op neer te komen dat je de effectieve lengte van de buisjes moet verkleinen. Tegelijk moet je ze dusdanig functionaliseren dat ze stabiel kunnen worden gesuspendeerd in biologische vloeistoffen op waterbasis, zonder dat ze gaan klonteren. Dat kan bijvoorbeeld door triethyleenglycolgroepen op de buitenwand te bevestigen.

Na die behandeling lijken muizen, die de buisjes in de buikholte ingespoten krijgen, geen asbestkanker-achtige verschijnselen meer te ontwikkelen. Spuit je pure, lange nanobuisjes in, dan zie je die schade wèl optreden.

De volgende vraag is uiteraard of je de nanobuisjesindustrie zo ver kunt krijgen dat ze alleen nog maar veilige, chemisch behandelde kwaliteiten op de markt brengt.

bron: University College London

Onderwerpen