Autoverf moet chemische wapens absorberen

Het Britse ministerie van Defensie werkt samen met AkzoNobel Aerospace Coatings aan een speciale camouflageverf, die chemische strijdmiddelen absorbeert. Na afloop van de aanval trek je de complete verflaag van je voertuig af en gooit hem weg, zo meldt de omroep BBC.

Tijdens de opening van een nieuw gebouw van het Defense Science and Technology Laboratory in Porton Down werd alvast een demonstratie gegeven.

Het idee is gebaseerd op de ‘Maskin’-verf, waar Akzo Nobel al jaren geleden octrooi op aanvroeg. Deze sneldrogende, aftrekbare emulsie was oorspronkelijk bedoeld om burger-auto’s tijdelijk een ander kleurtje te geven, bijvoorbeeld oranje tijdens Koninginnedag. Maar in militaire kringen schijnt zulke verf ook al te worden gebruikt om voertuigen tijdelijk een ander camouflagepatroon mee te geven, passend bij het gewenste slagveld.

Het idee is nu om de coating zo aan te passen dat hij vloeibare strijdmiddelen zoals ‘mosterdgas’ (wat in feite geen gas is maar een mist van druppeltjes) absorbeert, en dat je daarna de coating gewoon kunt aanraken zonder het gif op je huid te krijgen. Achteraf trek je die coating weg, waarna je alleen nog de onderdelen hoeft te ontsmetten die zich niet lenen voor verf, zoals de rupsbanden.

Ideaal zou zijn wanneer de verf ook nog verkleurt bij contact met chemische wapens. Die functionaliteit bestond overigens in de Tweede Wereldoorlog al, alleen was dat verf die aanmerkelijk moeilijker van de ondergrond was af te krijgen.

En nog mooier zou zijn als de verf tevens reageert met het strijdmiddel, zodat het niet giftig meer is, en dat je het succes daarvan kunt aflezen aan een tweede kleurverandering.

Hoe ver ze in Porton Down precies zijn met deze ontwikkeling is dienstgeheim.

bron: BBC News

Onderwerpen