De Amerikaanse FDA staat op het punt om een genetisch gemodificeerde zalm vrij te geven voor consumptie. Gaat het door, dan wordt de ‘AquAdvantage’-zalm het eerste gen-dier dat in de schappen belandt, zo meldt de webredactie van Nature.

Vorig jaar besloot de FDA genetische modificaties voortaan administratief te beschouwen als diergeneesmiddelen. Dat betekent dus dat je wél toestemming nodig hebt voor de marktintroductie maar dat het niet onmogelijk meer is om die toestemming te krijgen. In het geval van de gen-zalm heeft het Centre for Veterinary Medicine al positief geadviseerd; het wachten is op de uitkomst van de publieke hoorzittingen die het Veterinary Medicine Advisory Committee volgende week op het programma heeft staan.

 

De gen-zalm is ontwikkeld door AquaBounty Technologies in Waltham, Massachusetts. Het is een Atlantische zalm (Salmo salar) waar een DNA-sequentie in is gezet met elementen uit een Chinookzalm (Oncorhynchus tshawytscha) en een puitaal (Zoarces americanus).

 

Het verschil met een gewone Atlantische zalm is dat de gen-vissen het hele jaar door groeihormonen produceren en dus ook in de winter gewoon blijven doorgroeien. Dat dat goed gaat, is te danken aan de inbreng van de puitaal die dankzij natuurlijke antivries-eiwitten zeer goed bestand is tegen ijskoud water.

 

Resultaat is dat de gen-zalm maar anderhalf jaar nodig heeft om uit te groeien tot een interessant formaat voor de visboer. Gewone zalmen doen daar twee keer zo lang over.

 

Volgens AquaBounty is de kans zo goed als nihil dat de gen-zalmen in de vrije natuur terechtkomen. Ze worden gehouden in afgesloten viskwekerijen, en bovendien is in de praktijk 99 procent van de exemplaren triploïde en daardoor onvruchtbaar. Daar komt nog bij dat hun metabolisme is aangepast aan de snellere groei: de vissen hebben voortdurend zó veel honger dat ze onvoorzichtig worden en niet uitkijken waar ze zwemmen.

 

Het volgende transgene voedseldier zou volgens Nature de Enviropig kunnen worden, een Canadees varken dat in zijn speekselklieren het enzym fytase produceert. Dit vergemakkelijkt de absorptie van fosfor uit plantaardig voedsel, zoals graan, met als gevolg dat er minder fosfor in de varkensmest belandt.

 

In Europa lopen voor zover bekend nog geen aanvragen.

 

bron: naturenews

Onderwerpen