Virus mogelijk veel taaier dan overheden denken

De gisteren in Engeland ontdekte uitbraak van mond- en klauwzeer is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door dezelfde, uit een lab ontsnapte virusstam als de vorige keer. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Onduidelijk is nog hoe het virus ineens weer kan opduiken. De incubatietijd bedraagt slechts 2 tot 14 dagen, en de laatste ziektegevallen werden ruim een maand geleden geconstateerd. Vandaar dat de Britse autoriteiten er eind vorige week van overtuigd waren dat ze hun land rustig mkz-vrij konden verklaren.

Alleen wanneer een latere infectie over het hoofd is gezien (en bij schapen zijn de symptomen vaak vrij onopvallend) zou het mogelijk kunnen zijn dat het virus van dier tot dier is overgebracht.

Een mogelijke verklaring is te vinden in het rapport dat prof. Brian Spratt vorige week uitbracht over de oorzaken van de vorige uitbraak. De overlevingstijd van het virus is onder meer afhankelijk van het substraat, de pH, de vochtigheid en de temperatuur. Spratt heeft in de literatuur gevallen gevonden waarbij het virus 28 dagen overleefde op de grond, 39 dagen in urine, 50 dagen in water, 20 weken op hooi en stro en 6 maanden in modder. Bij droog zomerweer overleeft het maar een paar dagen, maar ja.


Op z’n minst wordt hierdoor gesuggereerd dat je na een geconstateerde mkz-besmetting de wijde omgeving beter hermetisch kunt afsluiten gedurende een halfjaar of zo. Of gewoon alle dieren vaccineren, natuurlijk.

bron: BBC News

Onderwerpen