Biomassa winnen uit bestaande bossen is slecht voor het klimaat. Het kan de CO2-uitstoot van zo’n bos de komende 20 jaar zomaar met 14 procent verhogen, meldt een internationaal onderzoeksteam in Nature Climate Change.

Het druist in tegen het heersende instinct dat al dat hout er toch al ligt en dat hergebruik als energiebron in het ergste geval klimaatneutraal is en in het beste geval de mondiale CO2-uitstoot verlaagt. Zeker als je meerekent dat je zo de CO2-uitstoot van eventuele bosbranden kunt voorkómen.

Dat valt dus tegen. De onderzoekers hebben gekeken naar 80 bostypen, variërend van regenwoudachtig tot kurkdroog, in de staten Oregon, Washington en California aan de Amerikaanse westkust. Daarbij namen ze 27 parameters mee, inclusief die bosbranden, de positieve effecten van biobrandstof en de energie die nodig is om die brandstof te produceren.

En daar kwam uit dat de CO2-uitstoot eigenlijk altijd stijgt wanneer je het bosbeheer intensiveert, zelfs wanneer je het zo efficiënt mogelijk aanpakt. Als je alleen maar wat hout weghaalt om de verspreiding van bosbranden te remmen, scheelt het 2 procent. Als je alles weghaalt dat geld opbrengt, scheelt het 6 procent. En als je echt op maximalisering van de biomassaopbrengst gaat sturen, ongeacht de kosten, scheelt het 14 procent.

Met andere woorden: je kunt die bossen beter gewoon laten zoals ze zijn.

De auteurs maken een uitzondering voorbossen die toch al door een insectenplaag zijn opgevreten of door extreme droogte zijn verzwakt, en die eigenlijk alleen nog maar staan te wachten op de volgende bosbrand. Maar dat zijn er niet zo veel.

bron: Oregon State University

Onderwerpen