Amerikanen publiceren zwarte lijst van 101 procesinstallaties

Minstens 80 miljoen Amerikanen lopen het risico om in een gifwolk terecht te komen door toedoen van een chemische fabriek of waterzuivering die nodeloos met gevaarlijke stoffen werkt. Dat stelt het Center for American Progress in een rapport, waarin 101 interessante terroristische doelwitten met naam en adres staan vermeld.

Het rapport bestaat voornamelijk uit suggesties om verbetering in deze situatie te brengen. In de meeste gevallen blijken veilige alternatieven niet alleen beschikbaar, maar ook al volop in gebruik bij collegabedrijven die er wél in wensten te investeren. Slechts in een paar gevallen is verhuizen naar onbevolkt gebied de enige optie.

De lijst bevat onder meer 30 bedrijven die grote hoeveelheden chloor toegeleverd krijgen als grondstof voor bleekwater. Ruim de helft van hen verkoopt bovendien een deel van de chloorvoorraad door in kleinere gascilinders, ten behoeve van waterzuiveraars waarvan er óók 15 op de zwarte lijst staan.

Als de waterzuivering overschakelt op alternatieven, en als de bleekmakers hun eigen chloor gaan produceren uit keukenzout, dan lopen al 50 miljoen mensen minder het risico om in een chloorwolk te stikken. De omwonenden van de spoorlijnen waarop chloortreinen lopen, zijn dan nog niet eens meegeteld.

De lijst bevat tevens 8 olieraffinaderijen die waterstoffluoride gebruiken als alkyleringskatalysator. Zij brengen alles bij elkaar 11 miljoen mensen in gevaar. Ze krijgen de raad om over te schakelen op zwavelzuur, dat ook niet gezond is maar een stuk minder vluchtig. Overigens zijn er in de VS zeker 50 raffinaderijen die HF gebruiken, maar het merendeel staat kennelijk wat verder van de bewoonde wereld af.

Ook worden vier bedrijven genoemd die 7 miljoen mensen in gevaar brengen door met oleum (zwaveltrioxide) te werken, en drie die grote hoeveelheden zwaveldioxide verschepen en daar 9 miljoen mensen aan zouden kunnen blootstellen.

Twee bedrijven zijn alleen al gevaarlijk omdat ze spoorketelwagens beheren en onderhouden waar nog wat in kan zitten.

Of het verstandig is om wannabe-terroristen op deze manier te attenderen op de mogelijkheden, is een ander verhaal.

bron: Chemical & Engineering News

Onderwerpen