Waterstofperoxide is een probaat middel om giftige dinoflagellaten uit het oppervlaktewater te verwijderen. De meeste vissen overleven het en de stof is nog biologisch afbreekbaar ook, juicht het waterschap Scheldestromen na een geslaagde proef op Schouwen-Duiveland.

Volgens het waterschap is het voor het eerst dat H2O2 tegen dit soort algen wordt gebruikt, al is het tegen blauwalg wel vaker geprobeerd. H2O2 wordt trouwens ook wel gebruikt om aquaria schoon te maken.

De proef werd gedaan in een afgedamd gedeelte van de Ouwerkerkse Kreek. Dat binnenwater kwam de afgelopen weken negatief in het nieuws vanwege de aanwezigheid van Alexandrium ostenfeldii, een algensoort die zogeheten PSP-toxines produceert. PSP staat voor paralytic shellfish poisoning. De besmetting kwam aan het licht nadat een hond was overleden, die in de kreek had gezwommen en daarbij iets te veel water binnen had gekregen.

Het water uit de kreek komt normaal gesproken in de Oosterschelde terecht, en uit voorzorg mocht daar tijdelijk niet op mosselen (een soort shellfish!) worden gevist.

De proef heeft nu uitgewezen dat injectie van 50 mg/l H2O2 voldoende is om 99,9 procent van de algen te doden. Zo daalt de concentratie tot minder dan de 1.000 cellen per liter die door Rijkswaterstaat wordt gehanteerd als veiligheidsnorm. De vissen lijken er beter tegen te kunnen: het waterschap heeft alleen ‘enkele dode stekelbaarsjes’ aangetroffen. En het peroxide is instabiel genoeg om binnen een paar dagen geheel uit elkaar te vallen.

De komende dagen gaat het waterschap de rest van de kreek met peroxide behandelen.

bron: PZC

Onderwerpen