Verdachte stof komt erg gemakkelijk in urine terecht

Bisfenol A lekt nog veel gemakkelijker uit polycarbonaatflessen dan veel consumenten al vreesden. Dat valt op te maken uit een studie van de Harvard School of Public Health waarvan de resultaten door het tijdschrift Environmental Health Perspectives online zijn gezet.

De onderzoekers lieten 77 Harvard-studenten eerst een week al hun frisdranken uit metalen flessen drinken. Gedurende die tijd werden urinemonsters genomen. Vervolgens kregen ze twee polycarbonaatflessen mee met het verzoek om al hun frisdrank een week lang dáár uit te drinken. Na die tweede week bleek hun urine 69 procent meer bisfenol A te bevatten.

Daarbij wordt aangetekend dat het om koude dranken ging en dat de flessen niet heet werden afgewassen. Anders was de afscheiding van bisfenol A mogelijk nog groter geweest.

Bisfenol A is een van de monomeren waar polycarbonaat van wordt gemaakt. De stof ligt al langer onder vuur omdat hij de hormoonhuishouding van proefdieren lijkt te verstoren. Vooral de verwerking van bisfenol A-houdend polycarbonaat tot melkflessen voor baby’s is omstreden; in Canada is het zelfs al verboden.

bron: Harvard

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • 0900604

    PDF, Bestandsgrootte 2.07 kb

Onderwerpen