Minder schadelijk alternatief voor peroxide

De Japanse onderzoeker Kenzo Koike heeft een blondeermiddel ontwikkeld op basis van enzymen. Het zou een ‘groen’ alternatief voor waterstofperoxide moeten zijn dat bovendien veel minder kans geeft op huidirritatie en schade aan de haren, zo meldde hij tijdens het congres van de American Chemical Society in Salt Lake City.

Het enzym is afkomstig uit Basidiomycete ceriporiopsis, een witrotschimmel. Het haarpigment melanine wordt er op een natuurlijke manier door afgebroken. Het enzym heeft voor die reactie wel een klein beetje waterstofperoxide nodig, maar stukken minder dan er in traditionele haarbleekmiddelen zit. Bovendien blijkt het de effecten van de vrije radicalen, die door peroxide worden gevormd, enigszins tegen te gaan.

Voor zover Koike weet, is een melanine-afbrekend enzym niet eerder gevonden. Zijn eerste prioriteit is nu om het exacte afbraakmechanisme te achterhalen, want daarvan heeft hij nu eigenlijk nog geen idee.

Hij is tevens bezig het enzym te verwerken in een bestaand haarbleekmiddel. Dat zou daardoor met een lagere concentratie peroxide toe moeten kunnen.

Probleem is nog wel dat het nog niet is gelukt om het enzym te winnen of te produceren in de hoeveelheden die nodig zijn voor klinische tests.

bron: ACS

Onderwerpen