Novozymes heeft een robuuste schimmel ontwikkeld die appelzuur kan produceren op industriële schaal. Dat schept nieuwe mogelijkheden om aardolie te vervangen door biomassa, meldt de Deense enzymproducent in een persbericht.

Of de schimmel in de natuur voorkomt of het product is van genetische modificatie, valt uit het bericht niet op te maken. Het laatste is het waarschijnlijkste

Appelzuur wordt in voedingsmiddelen gebruikt als zure smaakmaker. Maar chemisch gezien is de stof tevens nauw verwant aan het barnsteenzuur waar concurrenten als DSM en BioAmber hun hoop op hebben gevestigd (en de octrooien voor in handen hebben!). In principe is appelzuur dus ook net zo goed te gebruiken als bouwsteen voor chemische producten die nu nog op aardoliebasis worden geproduceerd.

In beide gevallen is de eerste processtap dan om er 1,4-butaandiol van te maken. Volgens Novozymes is de markt voor die stof momenteel goed voor 1,4 miljoen ton en 2,8 miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: de markt voor appelzuur is niet groter dan 60.000 ton en 130 miljoen dollar.

Novozymes zegt al in gesprek te zijn met partners die een fabriek rond de nieuwe schimmel willen bouwen. Namen worden niet genoemd, helaas.

bron: Novozymes

Onderwerpen