Organisch alternatief voor siliconenimplantaten

Een gel van synthetisch hyaluronzuur moet siliconenimplantaten gaan verdringen als borstvergroting. Dat denkt Q-Med uit Uppsala (Zweden), dat die gel sinds kort op de markt brengt onder de naam Macrolane.

Hyaluronzuur is een polysacharide dat van nature in mens en dier voorkomt, en daar onder meer dient als smeermiddel voor gewrichten. Q-Med heeft een proces ontwikkeld, genaamd NASHA, om het chemisch te stabiliseren en er een gel van te maken. Om allergische reacties te voorkomen wordt er synthetisch hyaluronzuur voor gebruikt, geen dierlijk product.

Oorspronkelijk werd de gel verkocht als vulmiddel voor rimpels en andere deuken. Japanse vrouwen schijnen een paar jaar geleden als eersten te hebben ontdekt dat je met een iets grotere hoeveelheid gel ook andere lichaamsdelen kunt vullen.

Vergeleken met siliconen heeft het een aantal voordelen. De gebruiker hoeft niet onder het mes; de gel (denk aan 80 tot 100 ml per borst) wordt onder plaatselijke verdoving ingespoten. De vorm van het implantaat is gemakkelijk te beïnvloeden door de inspuitpunten en -volumes strategisch te kiezen. Lekkage is uitgesloten. En mocht de Pamela Anderson-look uit de mode raken, dan wordt de gel na twaalf tot achttien maanden vanzelf door het lichaam afgebroken. Raakt die look niet uit de mode, dan raadt Q-Med een jaarlijkse ‘top-up’ (sic) aan.

De ‘boob job in a jab’, zoals de Sunday Times het noemt, is in Engeland sinds een paar maanden op de markt. Of Nederlandse cosmetische chirurgen er ook al mee werken, is ons niet bekend.

bron: Sunday Times

Onderwerpen