Steeds meer onderzoek bevestigt de hygiënehypothese. Zo hebben kinderen die van jongs af aan in contact komen met boerderijdieren minder last van allergieën en zie je een hogere incidentie van allergieën bij muizen die in de eerste dagen na hun geboorte antibiotica toegediend kregen (en een deel van hun microbioom kwijtraken).

Waarom je microbioom een rol speelt bij allergieën was echter nog onbekend. Onderzoekers van het Institut Pasteur laten deze week in Science zien hoe je micro-organismen allergische reacties blokkeren.

De aanwezigheid van lichaamsvreemde bacteriën of schimmels kan een immuunreactie door zogenoemde type-3 cellen veroorzaken. Onder type-3 cellen vallen onder andere T-helper cellen of regulatoire T-cellen. Het microbioom kan de aanmaak van dit type cellen induceren en dat is nuttig want deze type-3-cellen coördineren de fagocytose van de ongewenste indringers.

Mocht er een infectie ontstaan door ziekteverwekkers die te groot is voor de type-3 cellen (zoals parasitaire wormen), dan schakelt het immuunsysteem type-2 cellen in. Dit type cellen is echter ook bekend zijn van allergische reacties.

De Franse onderzoekers hebben nu aangetoond dat type-3 cellen de activiteit van type-2 cellen kunnen blokkeren en daarmee de allergische reacties die het veroorzaakt.

De onderzoekers hopen nu een therapie te kunnen ontwikkelen tegen allergieën de door type-3 cellen te stimuleren door het nabootsen van microbiële antigenen.

Bron: Science