De fameuze groenecolaflesjesfabriek van Avantium zal waarschijnlijk verrijzen op het BASF-terrein in het Antwerpse havengebied, een paar honderd meter van de Nederlandse grens. En dus niet in de VS of zo, hebben beide bedrijven zojuist gemeld.

Al zeker anderhalf jaar is bekend dát die fabriek, de eerste ter wereld op commerciële schaal, er een keer gaat komen. De vraag was alleen waar. Avantium-ceo Tom van Aken heeft ooit gedreigd hem in de VS te zullen bouwen om te profiteren van goedkoop schaliegas, en vorig jaar waren er geruchten dat het Frankrijk zou worden.

En nu dus Vlaanderen. Volgens het persbericht gaat het officieel alleen nog over de intentie om een joint venture op te richten die zo’n fabriek moet gaan bouwen, maar de kans lijkt klein dat de onderhandelingen nog stuk lopen. Zeker omdat Avantium de te produceren kunststof al grotendeels heeft toegezegd aan onder meer Coca-Cola en het Japanse Mitsui, en dus een probleem heeft als de bouw moet worden uitgesteld.

Die kunststof is uiteraard polyethyleenfuranoaat, afgekort PEF, dat in de markt wordt gezet als volledig biobased alternatief voor PET. De Antwerpse fabriek moet het ‘moeilijkste’ ingrediënt van PEF gaan maken, furaandicarbonzuur (FDCA, zie afbeelding). Avantium heeft daarvoor het zogeheten YXY-proces ontwikkeld, met C6-suikers uit planten als grondstof. Als streefcapaciteit wordt 50.000 ton per jaar aangegeven.

De andere grondstof, ethyleenglycol, is voor PEF en PET identiek. Deze stof kun je zowel uit planten maken (via ethanol en etheenoxide) als uit aardolie. Dat laatste doet BASF in Antwerpen al jaren, op zeer grote schaal. Of Avantium die productie gaat aftappen of elders ‘groene’ ethyleenglycol wil gaan inkopen, staat niet in het persbericht.

Wel is het de bedoeling dat de FDCA-fabriek wordt geïntegreerd in wat BASF het ‘Verbund’ pleegt te noemen, het netwerk dat fabrieken op dezelfde locatie gebruik laat maken van elkaars warmte- en koelwaterstromen om energie te sparen.

bron: Avantium