Eiwit uit ijsvis moet vliegtuigvleugels schoonhouden

Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd om een coating te voorzien van een eiwit, dat vissenbloed beschermt tegen de vorming van ijskristallen. Ze hopen er uiteindelijk vliegtuigvleugels en elektriciteitskabels mee te kunnen coaten.

Het project viel onlangs in de prijzen bij de ‘Bionik’- ideeënwedstrijd van het Duitse onderwijsministerie BMBF, en kan nu op maximaal 500.000 euro subsidie rekenen.

Het eiwit is geleend van de tongschar, Pseudopleuronectes americanus. Het bindt zich aan kleine ijskristallen en zorgt zo dat er zich geen extra watermoleculen aan kunnen hechten.

De onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung IFAM in Bremen zijn er in geslaagd om deze eiwitten aan verfdeeltjes te binden, met een niet nader gespecificeerd organisch molecuul ertussen als flexibel ‘koppelstuk’. De resulterendecoating lijkt inderdaad ijsvorming tegen te gaan.

Voorlopig is er overigens nog niet meer mee gecoat dan een vierkante centimeter. Meer eiwit was niet beschikbaar, en de onderzoekers laten doorschemeren dat de verf ook nog niet echt lekker schildert.

bron: New Scientist

Onderwerpen