Zweedse onderzoekers hebben filterpapier ontwikkeld dat virussen net zo efficiënt tegenhoudt als de beste industriële virusfilters. En hun cellulose is tenminste 100 procent puur natuur, juichen ze in Advanced Healthcare Materials.

Of daar echt iemand op zit te wachten is de vraag, maar het toont wel aan dat ze het traditionele papierproductieproces ongekend goed in de vingers hebben weten te krijgen.

Tot nu toe waren de poriën van filterpapier altijd veel te groot om virussen tegen te houden. Er zijn wel eerder papieren virusfilters beschreven, maar die vertrouwden op elektrostatische interacties met de virussen. Bij een verkeerde pH of zoutconcentratie kan dat zomaar misgaan. Vandaar dat die industriële filters worden gemaakt van synthetische polymeervezels, die je wél zo over elkaar heen kunt leggen dat je voldoende kleine poriën overhoudt.

Onderzoekers van de universiteit van Uppsala claimen nu dat ze na tien jaar onderzoek nano-cellulosevezels hebben weten te maken waarmee je ook de juiste poriegrootte kunt bereiken. Het voordeel zou moeten zijn dat cellulose een relatief hoge mechanische sterkte bezit, goed bestand is tegen sterilisatie in de autoclaaf, en nog goedkper is ook dan die synthetische vezels.

Bovendien is het papiermaakproces relatief eenvoudig, en heb je er geen organische oplosmiddelen voor nodig.

bron: Uppsala Universitet

Onderwerpen