Studie bezorgt medicijnfabrikanten zware dip

Als je alle studies naar het effect van Prozac en andere moderne antidepressiva naast elkaar legt, dan kun je alleen maar concluderen dat patiënten er nauwelijks baat bij hebben. De meeste depressies gaan zonder pillen net zo snel over, zo stellen Britse en Amerikaanse onderzoekers deze week in PLoS Medicine.

Volgens de onderzoekers zijn zelfs de positieve resultaten bij sommige zwaar depressieve patiënten multi-interpretabel. Deze mensen worden niet veel beter van antidepressiva maar gaan nog verder achteruit als ze placebo’s slikken, zo luidt de redenering.

Prozac-fabrikant Eli Lilly spreekt de resultaten tegen. Het bedrijf houdt vol dat de werking van Prozac wetenschappelijk bewezen is. GlaxoSmithKline, producent van het verwante middel Seroxat, stelt zelfs dat de studie maar naar een klein deel van de beschikbare onderzoeksgegevens heeft gekeken.

Maar vorige maand stelden Amerikaanse onderzoekers in het New England Journal of Medicine dat de medicijnfabrikanten zelf degenen zijn die gegevens over antidepressiva selectief publiceren. Onderzoek dat negatief uitvalt zou wél aan de FDA worden gemeld maar zelden of nooit in druk verschijnen. Voor het artikel in PLoS Medicine zijn die ongepubliceerde gegevens juist wél meegenomen.

bron: BBC News

Onderwerpen