Plan voor mega-biobrandstoffenfabriek in westelijk havengebied

In Amsterdam bestaan vergevorderde plannen voor een gecombineerde fabriek voor biodiesel, bio-ethanol én biogas op basis van diverse restproducten. De vergunningen zijn aangevraagd en de gemeente heeft al 9 hectare grond gereserveerd in het westelijk havengebied, zo werd woensdag bekend.

Het ‘Greenmills’-project is bedacht door de bedrijven Noba Vetveredeling, Rotie en Orgaworld, die er samen minimaal 50 miljoen euro in willen investeren. Ze denken zo aan 200 mensen werk te kunnen bieden.

Rotie is de grootste Nederlandse inzamelaar en verwerker van gebruikte plantaardige oliën en vetten en biologisch afbreekbare reststoffen. Het betreft onder meer gebruikte frituurolie van fastfoodketens, zoals McDonalds en Febo. Deze oliën worden in de nieuwe fabriek opgewerkt tot 200 miljoen liter biodiesel per jaar.

Noba Vetveredeling handelt in oliën, vetten en vetzuren voor de diervoederindustrie en de energiesector. Dit bedrijf zet op het terrein een tankpark neer met een opslagcapaciteit van ruim 600.000 ton per jaar.

Orgaworld realiseert op het terrein een multimodale vergistings- en composteringsinstallatie. Deze moet per jaar meer dan 25 miljoen m3 biogas plus een grote hoeveelheid compost gaan produceren uit diverse organische reststromen. Orgaworld gaat tevens bio-ethanol produceren uit reststromen van de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Tevens komt er een warmtekrachtinstallatie met een elektrisch vermogen van 10 MWe, die wordt gestookt met gerecyclede plantaardige olie. De elektriciteit is deels voor eigen gebruik, de rest wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De warmte wordt onder meer gebruikt om de vetten in Noba’s opslagtanks vloeibaar te houden, en om de bio-ethanolinstallatie te verwarmen.

Op het terrein is tevens een openbaar tankstation voor biodiesel, bio-ethanol en biogas gepland.

Als de vergunningen afkomen hopen de initiatiefnemers medio 2007 te kunnen beginnen met de bouw. De fabrieken kunnen dan eind 2008 worden opgestart.

bron: NOS Teletekst, Havenbedrijf Amsterdam

Onderwerpen