Succesvolle lobby tegen veiligheidswetgeving

De Amerikaanse federale overheid dreigt alle lokale wetten af te schaffen, die de chemische industrie verplichten om maatregelen te nemen tegen terrorisme. Die wetten zouden moeten worden vervangen door federale wetgeving, die er niet is. Dat valt vandaag (dinsdag) op te maken uit een redactioneel commentaar in het gezaghebbende dagblad The New York Times.

De krant beschuldigt de chemische industrie er van dat ze sinds 11 september 2001 een succesvolle lobby heeft gevoerd tegen alle serieuze federale wetsvoorstellen, die inhielden dat er extra geld moest worden uitgegeven aan beveiliging.

Intussen heeft de staat New Jersey het recht in eigen handen genomen en wél een strenge wet ingevoerd die de veiligheid van chemische fabrieken regelt. Andere steden en staten zouden hetzelfde van plan zijn.

Als reactie daarop ligt er nu een wetsvoorstel, dat het ministerie van Nationale Veiligheid het recht geeft om zulke lokale wetten af te schaffen ten gunste van de federale wetgeving, die zoals gezegd weinig voorstelt. De chemische industrie zou alweer actief aan het lobbyen zijn om deze wet aangenomen te krijgen.

Terloops wordt er bij opgemerkt dat de chemische industrie ‘a major campaign contributor’ is. Waarbij de lezer zelf mag verzinnen dat het geld wel voornamelijk ten goede zal komen aan de Republikeinse partij.

De krant roept de nieuwe Democratische meerderheid in de volksvertegenwoordiging op om er een stokje voor te steken. “It shoud finally pass a federal law with teeth.”

bron: New York Times

Onderwerpen