Amyloïde bèta is een antimicrobieel eiwit en de ziekte van Alzheimer, die door ophopingen van dit eiwit wordt veroorzaakt, is mogelijk niets anders dan een uit de hand gelopen reactie van het immuunsysteem. Dat beweren althans onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in het open-accesstijdschrift PLoS ONE.

Als het klopt, zou het kunnen inhouden dat je alzheimer heel anders moet aanpakken dan tot nu toe is geprobeerd.

 

Tot nu toe wordt algemeen aangenomen dat amyloïde bèta alleen maar een ongewenst afvalproduct is zonder eigen functie. Het zou dan ook alleen ontstaan wanneer er met de chemie in de hersenen iets grondig fout zit.

 

Maar de onderzoekers claimen dat ze er in vitro minstens acht algemeen voorkomende micro-organismen mee wisten dood te krijgen, en dat het eiwit daarbij effectiever presteerde dan een officieel menselijk antimicrobieel eiwit genaamd LL-37.

 

Ze opperen de mogelijkheid dat amyloïde bèta eigenlijk gewoon een standaardproduct is van het immuunsysteem. Alzheimer zou dan het gevolg zijn van een uit de hand gelopen reactie op een infectie, of op iets dat op een infectie lijkt, met als gevolg dat de eiwitconcentratie zó ver oploopt dat het in de vorm van plaques neerslaat.

 

De reacties op deze hypothese zijn intussen verdeeld: sommigen vinden het eigenlijk heel logisch, terwijl anderen er voornamelijk een bevestiging in zien van hun vermoeden dat de peer review van PLoS ONE te wensen overlaat. Zie met name onderstaande grafiek: gaat er écht een rechte lijn door deze punten?

 

 

 

bron: In the Pipeline

 

Onderwerpen