In de VS wordt de receptuur van zowel Coca-Cola als Pepsi-Cola aangepast. Dat spaart een waarschuwing voor een mogelijk kankerverwekkend ingrediënt op het etiket uit, hebben de fabrikanten laten weten.

Het ingrediënt in kwestie is 4-methylimidazool. Het is een van de stoffen die ontstaan wanneer voedingsmiddelen gebakken worden of aanbranden, via een zogeheten Maillardreactie tussen suikers en aminozuren. Het blijkt echter ook te zitten in de caramel die cola haar bruine kleur geeft.

Of 4-methylimidazool schadelijk is of niet, is al jaren een punt van discussie. De drankenindustrie zegt van niet maar sommige proeven met ratten suggereren van wel. Voor de staat Californië was dat vorig jaar voldoende reden om 4-methylimidazool op de lijst met potentieel carcinogene stoffen te zetten. Als maximale onschadelijke dosis werd 16 microgram per dag vastgesteld, veel minder dan fervente coladrinkers gemiddeld binnenkrijgen.

Het zou in principe betekenen dat er een waarschuwing moest komen te staan op het etiket van alle in Californië verkochte cola, iets dat natuurlijk nooit goed kan zijn voor de verkoopcijfers.

Tot nu toe hebben PepsiCo en de Coca-Cola Company dat voor zich uit weten te schuiven. Waarom ze nu ineens zijn bijgedraaid is niet helemaal duidelijk, maar een eerder deze week verschenen brandbrief van een Amerikaanse consumentenorganisatie zou er iets mee te maken kunnen hebben. In die brief wordt de voedselautoriteit FDA opgeroepen om in de gehele VS een waarschuwing verplicht te stellen.

Nog erger is dat alle Amerikanen nu weten dat er 4-methylimidazool in de - geheime - recepten van de meest verkochte colamerken zit.

De veranderde recepten zijn in Californië al ingevoerd. De rest van de VS zal volgen, formeel omdat dat logistiek handiger is. Of er buiten de VS iets verandert, is niet bekend gemaakt.

bron: The Guardian

Onderwerpen