AkzoNobel blijft decoratieve verf produceren in Nederland, maar de echt grote mega-verffabrieken komen ergens anders. Dat heeft het Financieele Dagblad nu ook ontdekt, en meteen prominent op de voorpagina geplaatst.

In een reactie laat een AkzoNobel-woordvoerder weten dat het geen nieuws is: het proces is namelijk al 5 jaar aan de gang. Waarom de krant er nu ineens over schrijft, weet hij ook niet.

De krant zegt zelf op het idee te zijn gebracht door recente uitlatingen van ceo Ton Büchner. Eerder dit jaar verklaarde hij ‘in de marge van een aandeelhoudersvergadering’ dat hij voor het decoratieve verfsegment dacht aan 5 à 6 megafabrieken in plaats van de 20 à 25 kleinere die het concern verspreid over Europa heeft staan.

Er zijn inmiddels al drie van die megafabrieken in gebruik, in Polen, Frankrijk en Engeland. Een vierde is in aanbouw, ook weer in Engeland. Voor de vijfde blijkt men te denken aan Turkije, of ergens daar in de buurt. Over een zesde megafabriek wordt nog nagedacht, maar de kans lijkt klein dat die in Nederland komt als er vlakbij in Engeland en Frankrijk al drie van die fabrieken staan.

Branche-organisatie VNCI zegt het jammer te vinden, maar kan uiteraard niets doen.

In ruil gaan een aantal kleine, verouderde fabrieken dicht. Door allerlei fusies en overnames heeft AkzoNobel nogal wat productielocaties die allemaal dezelfde soort verf maken, en dat is niet efficiënt. Het betreft uiteraard in de eerste plaats Engeland, maar in het FD spreekt een FNV-bestuurder de vrees uit dat de vestiging in Groot-Ammers ook een probleem heeft. Dat is immers ook een relatief oude fabriek, en dat er al veel vaste werknemers zijn vervangen door uitzendkrachten zou een teken aan de wand zijn. De AkzoNobel woordvoerder zegt overigens niets te weten van enige plannen in deze richting.

Kennelijk zijn er geen signalen dat de beide andere Nederlandse fabrieken van decoratieve verf, in Wapenveld en Ammerzoden, iets boven het hoofd hangt.

En voor de duidelijkheid: andere Nederlandse vestigingen, zoals die in Sassenheim, produceren geen decoratieve verf maar producten voor de professionele markt, en hebben met dit verhaal dus niets te maken.

bron: FD, AkzoNobel

Onderwerpen