Consolidatieslag in analysewereld

De Amerikaanse fabrikant van analyse-apparatuur Agilent heeft een bod van 1,5 miljard dollar, oftewel 52 dollar per aandeel, gedaan op branchegenoot Varian. Dat is een bonus van 35 procent op de koers van het aandeel van afgeopen vrijdag. De directie van Varian steunt het bod en heeft alvast in juichstemming de klanten ingelicht.

Met de overname wil Agilent haar divisie Bio-Analytical Measurement versterken. De directie schat in dat van alle markten die het bedrijf bedient, de life sciences de meeste groeimogelijkheden bieden. Bijkomend voordeel is dat Varian in net iets andere deelmarkten zit,.

Bopvendien leidt het tot een jaarlijks synergievoordeel van 75 miljoen dollar. Hoeveel banen dat kost, staat niet in het persbericht.

Agilent werd in 1999 afgesplitst van Hewlett-Packard. Wereldwijd werken er 19.000 mensen, die vorig jaar samen 5,8 miljard dollar aan omzet genereerden. In Nederland heeft Agilent een kantoor in Amstelveen.

Varian boekte vorig jaar een omzet van 1,0 miljard, met 3600 werknemers. Het bedrif heeft onder meer een productievestiging in Middelburg, waar chromatografiekolommen en de apparatuur daar omheen worden gemaakt.

bron: Agilent

Onderwerpen