Het misbruik van gamma-hydroxyboterzuur oftewel GHB loopt dusdanig de spuigaten uit dat deze stof beter op de lijst met verboden harddrugs kan worden gezet. Dat stelt een commissie onder leiding van de Tilburgse hoogleraar Henk Garretsen in een advies dat vandaag is aangeboden aan minister Schippers (Volksgezondheid).

Tot nu toe staat GHB (officieel: 4-hydroxybutaanzuur) te boek als softdrug. Een paar jaar geleden was het nog volslagen onbekend maar tegenwoordig is het een van de meest gebruikte partydrugs. Het dankt die populariteit vooral aan het feit dat zelfs een niet-chemicus de stof heel eenvoudig kan bereiden uit een volkomen legaal schoonmaakmiddel en een dito gootsteenontstopper. Het is dus heel gemakkelijk en goedkoop te krijgen, met als gevolg dat er onverantwoord veel van wordt geslikt.

 

Ruim twee jaar geleden werden hier voor het eerst Kamervragen over gesteld, mede naar aanleiding van een artikel in C2W. Sindsdien heeft de overheid echter nauwelijks actie ondernomen tegen dit groeiende probleem.

 

Bevordering van GHB tot harddrug zou daarvoor een handvat kunnen geven: zo zou het in principe strafbaar kunnen worden om gootsteenontstopper in te slaan met de kennelijke bedoeling om daar chemie mee te bedrijven.

 

De commissie beveelt ook aan om cannabis met en tetrahydrocannabinolgehalte van meer dan 15 procent voortaan te bestempelen als harddrug. Tegenwoordig is de kwaliteit van de nederwiet zo goed dat naar schatting de helft van het aanbod boven die norm zit. Vooral bij onervaren gebruikers kan dat voor onaangename verrassingen zorgen.

 

Volgens Garretsen zijn de coffeeshophouders, die de wiet verkopen, de aangewezen partij om dat THC-gehalte te controleren. Attentie, aanbieders van analyseapparatuur: hier ligt een gat in de markt. Wie het eerst een testkit aanbiedt die geschikt is om door deze niet overdreven hoog opgeleide doelgroep te worden gebruikt, is spekkoper.

 

bron: Volkskrant, coffeeshopnews.nl

Onderwerpen