Als je mag afgaan op de effectenbeurs, dan gaat het nog 131 jaar duren voordat olie en gas helemaal vervangen zijn door duurzame alternatieven. Dat stellen Debbie Niemeier en Nataliya Malyshkina (University of California, Davis) in het blad Environmental Science ande Technology.

Met een beetje pech zijn die olie en dat gas dan echter al 90 jaar op, zo stelt de universiteit in een nogal somber persbericht.

 

Niemeier en Malyshkina ontwikkelden een algoritme dat op basis van de huidige aandelenkoersen voorspelt wanneer er grote technologische veranderingen aan gaan komen. Onderliggende gedachte is dat de waarde van veel aandelen daar sterk afhankelijk van is: de bedrijven die de nieuwe technologie hebben bedacht worden ineens schatrijk, terwijl anderen ineens kansloos zijn.

 

De theorie is nu dat je, wanneer je het gedrag van langetermijnbeleggers uitmiddelt, een aardige inschatting kunt maken van het moment waarop de markt gaat omklappen. Als je bedenkt hoeveel geld en moeite door grote institutionele beleggers wordt gestoken in marktonderzoek, dan is dat niet eens zo’n gekke aanname.

 

Maar het leidt wel tot pijnlijke conclusies. Vul je in het algoritme de gemiddelde marktkapitalisatie van oliemaatschappijen in, de dividenden die ze jaarlijks uitbetalen, en het bedrag dat leveranciers van alternatieve energie op de beurs waard zijn, dan komt er uit dat de markt kennelijk verwacht dat de uitfasering van olie en gas voltooid zal zijn in het jaar 2141.

 

De onderzoekers concluderen er uit dat overheden de overgang naar alternatieve energie veel nadrukkelijker moet pushen om te voorkomen dat de samenleving de dupe wordt.

 

bron: UC Davis

Onderwerpen