Biologische klok van muis tikt in drie tempo’s

Sommige organen van muizen worden sneller oud dan andere. Er zijn minstens drie verouderingspatronen in te onderscheiden, die niet per se synchroon hoeven te lopen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die op 30 november verschijnt in PLoS Genetics.

Onderzoekers van het National Institute of Aging en Stanford University zochten in 16 verschillende muizenweefsels naar genen waarvan de expressie verandert als functie van het ouder worden. Met een groot aantal gen-chips werden daarbij in totaal 5,5 miljoen expressies gemeten. Aan de hand daarvan is een database samengesteld, genaamd AGEMAP (Atlas of Gene Expression in Mouse Aging Project).

Er kwam onder meer uit dat in sommige organen, zoals de schildklier, de ogen en de longen, grote verschillen in expressie optreden naarmate de eigenaar ouder wordt. In de lever en de grote hersenen verandert er juist vrijwel niets.

Overigens komen de onderzoekers ook tot de conclusie dat er, wat verouderingsprocessen betreft, maar weinig overeenkomsten zijn tussen muizen en mensen.

bron: Stanford

Onderwerpen