De Amerikaanse gassenleverancier Airgas is niet gediend van de avances van branchegenoot Air Products. Een fusie zal mogelijk ‘waarde vernietigen in plaats van scheppen’, zo laat ceo Peter McCausland weten aan zijn collega John McGlade in een brief die om meer dan één reden een ‘Dear John letter’ mag heten.

Airgas is een van de grootste leveranciers van verpakte industriële gassen in de VS. Air Products is in de VS alleen producent van die gassen. In Europa verkoopt het bedrijf wél gasflessen maar de laatste Amerikaanse distributie-activiteit is in 2002 verkocht - aan Airgas, notabene.

 

De briefvan McCausland, gedateerd 4 januari, is integraal opgenomen in een persbericht. Daarin wordt onthuld dat Air Products al in oktober een eerste bod heeft gedaan van 60 dollar per aandeel, te betalen in aandelen Air Products. Toen McCausland dat afwees volgde in december een tweede bod van 62 dollar, deels in aandelen en deels in cash.

 

De brief moest duidelijk maken dat Airgas ook dat tweede bod zó laag vond dat het niet eens zin had om er over te onderhandelen.

 

Nu Air Products wéér niet meer dan 60 dollar per aandeel biedt, dit keer geheel in contanten, is McCausland het kennelijk zó spuugzat dat hij de brief, die tot nu toe vertrouwelijk was, integraal aan de openbaarheid heeft prijsgegeven.

 

Het bod komt overigens neer op 5,1 miljard dollar voor de aandelen, wat een premie van 38 procent betekent op de laatste beurskoers. Bovendien wil Air Products 1,9 miljard aan schulden overnemen, zodat het hele bod neerkomt op 7 miljard dollar. Wat de aandeelhouders zullen vinden van McCauslands afwijzing, is dus nog de vraag.

 

bron: C&EN

Onderwerpen