In Helsinki zijn 54 nieuwe kandidaten gepresenteerd voor de zwarte lijst van zorgwekkende chemicaliën. Tot 18 oktober zijn reacties welkom, laat het Europese chemicaliënagentschap EChA weten.

Als ze alle 54 de ‘candidate list’ met ‘substances of very high concern’ (SVHC’s) halen, overtreft EChA daarmee haar eigen ambities. In het kader van het Europese stoffenbeleid REACH was het plan om eind december 136 stoffen op die lijst te hebben, en er staan er nu al 84 op. Dat zijn allemaal stoffen die hoogstwaarschijnlijk carcinogeen, mutageen en/of reproductietoxisch zijn, of slecht biologisch afbreekbaar met een neiging om zich in levende wezens op te hopen.

De lijst heet ‘candidate list’ omdat SVHC’s kandidaat zijn voor een tweede lijst, de ‘authorisation list’. Die bevat tot nu toe 14 chemicaliën waar de EChA definitief van af wil omdat ze tè gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De industrie krijgt een paar jaar om over te schakelen op minder gevaarlijke vervangers. Daarna mogen de SVHC’s alleen nog worden gebruikt met speciale toestemming, en alleen als het echt niet anders kan.

Onder de 54 nieuwe kandidaten voor de ‘candidate list’ zijn enkele bekende namen zoals furan, dimethylsulfaat en het ooit beruchte herbicide Dinoseb. Ook zit er een hele reeks loodverbindingen bij waaronder tetraethyllood, het ‘antiklopmiddel’ in loodhoudende benzine.

Verrassend is dat ook propeenoxide er bij staat. Als dat daadwerkelijk wordt verboden, ligt meteen de hele polyurethaanindustrie op zijn gat. Daar zal dus wel het nodige commentaar op komen.

bron: EChA

Onderwerpen