Marburg viert jubileum oudste chemische faculteit

Een dezer dagen is het precies 400 jaar geleden dat Johannes Hartmann werd benoemd tot hoogleraar ‘Chymiatrie’ aan de Philipps-Universität in het Duitse Marburg. Daarmee werd hij de allereerste scheikundeprof ter wereld.

Op 30 oktober wijdt de universiteit een symposium aan het jubileum, met Nobelprijswinnaar Gerhard Ertl als meest gedistingeerde spreker.

Hartmann was oorspronkelijk aangesteld als wiskundige aan het hof van landgraaf Moritz von Hessen, beter bekend als Moritz de Geleerde. Die was erg onder de indruk van Paracelsus, een 16e eeuwse arts die interesse had in scheikunde en als eerste op het idee schijnt te zijn gekomen om anorganische verbondingen als medicijn te gebruiken. Toen Hartmann met het idee kwam om een leerstoel in de chemie te beginnen, trok de graaf gaarne de buidel.

In 1609 zette Hartmann zijn scheikundelab op in een voormalig karmelietenklooster. Het onderzoek richtte zich vooral op potentiële geneesmiddelen. In 1616 liepen er al 27 studenten uit zes landen rond.

In 1621 gaf Hartmann zijn hoogleraarschap op om lijfarts van graaf Moritz te worden. Waarschijnlijk betaalde dat beter. De leerstoel schijnt daarna tientallen jaren vacant te zijn gebleven.

bron: C&EN

Onderwerpen