Prijs voor uitvinding die Aards klimaat helpt stabiliseren

De Britse multimiljardair Sir Richard Branson heeft 25 miljoen dollar uitgeloofd voor een oplossing om significante hoeveelheden koolstofdioxide uit de atmosfeer te halen. Verwacht wordt dat de ‘Virgin Earth Challenge Prize’ wereldwijd een groot aantal procestechnologen aan het denken zal zetten.

Voorwaarden zijn onder meer dat het ontwerp commercieel haalbaar is, dat er een werkend prototype van kan worden getoond, dat het minstens tien jaar kan werken zonder schadelijke bijverschijnselen, en dat de positieve bijdrage aan het klimaat voor minstens duizend jaar in stand blijft.


Wat een ‘significante hoeveelheid’ is wordt niet nader gedefinieerd. Maar de redactie van Nature suggereert dat je misschien wel aan een miljard ton CO2 per jaar moet denken, eenzevende van de huidige wereldwijde uitstoot.

In de jury zitten naast Branson onder meer politicus Al Gore, NASA-klimaatwetenschapper James Hansen en James Lovelock, de bedenker van de zogeheten Gaia-theorie. Eens per jaar zullen ze kijken of er al reden is om de prijs uit te reiken.

De competitie blijft minstens vijf jaar open.

bron: BBC News, news@nature

Onderwerpen