Mark Rutte moet onderdehand wel wanhopig zijn. Het gedoe rond activistische Akzo-aandeelhouders was achteraf slechts het begin.

Inmiddels lijkt DSM de enige klassieke Nederlandse multinational te zijn zonder verhuisplannen. Als de andere vier hun hoofdkantoren hier weghalen, degradeert dat automatisch hun productievestigingen en R&D-labs van bevoorrecht thuisfront tot mineure nevenvestigingen die met de rest van de wereld mogen uitvechten wie er open mag blijven. Heel vervelend wanneer je bedenkt dat die labs, en vooral hun onderzoeksbudget, het fundament zijn van je topsectorenbeleid. Had nou het mkb maar niet verwaarloosd.

Terwijl de BV Nederland toch al een probleem heeft met haar businesscase. Al sinds Willem van Oranje moet er geld bij en nadat we achtereenvolgens de Zilvervloot, de koloniën, de Marshallhulp en Oost-Groningen hebben mogen leegtrekken, lijken de cadeautjes nu echt op. Er is niet eens meer geld om het onderwijs te versterken teneinde alsnog een kenniseconomie te worden. Straks moeten we heel Flevoland asfalteren als Schiphol-dependance of de slavernij opnieuw invoeren (zie wikipedia.nl/lagelonenland) om nog te eten te hebben. En tot overmaat van ramp lijkt niemand zich bewust van de ernst van de situatie. In plaats dat we Sinterklaas smeken om een nieuwe biljoenenmeevaller, gaan we zitten miepen over zijn Pieten.

Wedden dat die multinationals juist dáárom weg willen? Britten miepen ook, maar onvoldoende om zich daadwerkelijk te ontdoen van de volksmenners en incapabele politici die ze vervloeken. Dus zullen ze na de Brexit een ondernemersparadijs moeten scheppen waar Mark niet eens van durft te dromen, omdat anders van hun economie nog veel minder overblijft dan van de onze. Binnenkort worden ze wakker in de tijd van Robin Hood, met een ‘ontgroende’ Unilever-topman als de foute sheriff.

Dat we het Europese medicijnagentschap hebben geloot, komt dus niet alleen de Amsterdamse vastgoedspeculanten en horeca-uitbaters goed uit. Toch weer iets hoofdkantoorderigs er bij. Die ambtenaren versterken onze kennispositie zonder dat we ze zelf hoeven op te leiden. En o, wat zullen we lachen als we ze straks in de rij zien staan bij de apotheek voor magistraal gekopieerde patentgeneesmiddelen. Dank je wel, Sinterklaas.