De coronacrisis gooide de voorbije maanden ons leven overhoop. En in onzekere tijden is het normaal dat mensen zich vragen stellen, bijvoorbeeld over de veiligheid van onze voeding.

De Wereldgezondheidsorganisatie is alvast duidelijk: het coronavirus wordt niet overgedragen via voeding. En onze Food Heroes – volg ze via #FoodHeroes – bleven dapper voortwerken in de veiligste omstandigheden, zodat we kunnen blijven genieten van voldoende heerlijke voeding en dranken.

De agrovoedingssector is van essentieel belang voor onze voedselbevoorrading. Die erkenning was voor Fevia dan ook een eerste, belangrijke stap om als voedingsindustrie de coronacrisis het hoofd te bieden en de voedselproductie- en bevoorrading op peil te houden. In overleg met de vakbonden nam onze sector het voortouw met duidelijke afspraken, zodat onze werknemers konden blijven werken in goede en veilige omstandigheden. De investering in preventie, bescherming en social distancing kost onze bedrijven veel maar werpt zijn vruchten af.

In volle crisis stelden sommigen de vraag of het coronavirus overdraagbaar zou zijn via voeding. Laten we duidelijk zijn: van bij de start van de pandemie verklaarden alle bevoegde instanties dat er geen bewijs is dat het virus via voeding wordt overgedragen en die boodschap blijven ze herhalen. Uiteraard zullen wetenschappers nieuwe inzichten blijven onderzoeken en waar nodig de aanbevelingen aanpassen. Maar laat ons intussen het hoofd koel houden en in overleg met de bevoegde overheden, op de eerste plaats het FAVV, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, blijven investeren in voedselveiligheid op basis van wetenschappelijke inzichten.

Dus ja, we hebben reden om fier te zijn op onze bedrijven en op hun 95.000 Food Heroes die dag in, dag uit het beste van zichzelf geven om het beste op ons bord te krijgen. Laten we met ons promotiemerk ‘Food.be – Small country. Great Food.’ de wereld verder blijven overtuigen van onze sterktes.

Bart Buysse,
ceo Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.
Fevia is partner van de KVCV