Redactioneel

 

Als je iets eet dan zit datgene meestal boordevol bouwstenen waar je lichaam prachtige dingen mee kan doen. Van aminozuren tot zouten, en van vezels tot suikers. Allerlei nuttige stoffen haalt je lichaam uit het eten tijdens die reis door je maag-darmkanaal. En aan het einde blijft alleen wat poep over. Daar zitten overigens ook nog tal van bruikbare bouwstenen in, maar daar had je lichaam kennelijk geen interesse in.

Terwijl het onderwerp poep toch altijd kan rekenen op veel interesse. Kijk je wat er afgelopen maand in het nieuws verscheen over poep, dan kom je prachtige dingen tegen zoals nieuwe ‘poepfabrieken’. In een Amersfoortse poepfabriek maakt het lokale waterschap kunstmest voor de land- en tuinbouw uit afvalwater. En in Veendam wekt het plaatselijke waterschap energie op met afvalwater in zijn ‘poepfabriek’. Ondertussen verrijst in Eindhoven een ‘duurzame groentekwekerij’ waar men uit vissenpoep ammonia en nitriet wint dat de gewassen kunnen gebruiken. En in het Nijmeegse Goffertpark blijkt het aantal trippende honden toe te nemen. De bevriende viervoeters blijken steeds meer drugs binnen te krijgen na het eten van poep, aangezien junks het nodig vonden om in het park hun behoefte te doen. Gebruik je medicijnen of drugs, komt er vaak een deel in je uitwerpselen terecht. Overigens is dat ook een reden waarom diuretica op de lijst van verboden middelen staan van anti-dopingautoriteit WADA (zie pagina 14). Sporters hopen namelijk door meer te plassen de concentraties van andere verboden middelen in hun lichaam te kunnen verlagen.


Toch stopt hier het recente poepnieuws niet. Chemici ontdekten waarom je makkelijker poept na het eten van pruimen: niet alleen door de grote hoeveelheid vezels in de vruchten, maar ook omdat er sorbitol in het paarse fruit zit. En het UMCG lanceerde onlangs een app waarmee je je poep kunt onderzoeken om erachter te komen of je wellicht last hebt van inflammatoire darmziekten.


Mijn collega’s vinden dat ik de afgelopen jaren (te) veel over poep heb geschreven. Maar zoals je kunt zien is en blijft het onderwerp actueel. Het microbioomonderzoek nam de afgelopen jaren een prominente rol in en onderzoekers vermoeden dat je steeds meer reacties in het lichaam kunt linken aan die paar kilo bacteriën in je maag-darmkanaal. Zodoende vermoed ik dat het onderwerp poep nog vaak in C2W terecht zal komen. Ik zal daar helaas niet meer voor kunnen zorgen, aangezien ik met een nieuwe uitdaging start. Desalniettemin hoop ik dat je van alle poepbijdrages hebt kunnen genieten. En als je een ding van dit redactioneel hebt kunnen leren, is dat je je misschien niet meer door honden in je gezicht wilt laten likken.

Kevin Kosterman, vak-/eindredacteur C2W life sciences, kkosterman@c2w.nl