Microbiële stroomleverancier

IMG20220316120841

Op labschaal blijken micro-organismen rechtstreeks elektriciteit te kunnen produceren uit aardgas. ’Candidatus Methanoperedens’ krijgt nu nog geen ledje aan het branden. Maar wat niet is, kan zeker nog komen.

‘Het was voor ons al heel wat dat het überhaupt werkt’, vertelt Heleen Ouboter, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Onlangs haalden zij en haar begeleider, hoofddocent Cornelia Welte, de internationale media met een truc om eencelligen elektriciteit te laten genereren uit methaan. Maar wie nu denkt dat aardgasgestookte centrales binnenkort kunnen worden vervangen door bioreactoren, loopt volgens Welte vooruit op de feiten. ‘Wij zijn een laboratorium. We hebben een proof-of-concept geleverd. We zijn nog lang niet toe aan opschalen en praktisch toepassen, we zijn bij de vraag hoe je dit proces een jaar continu kunt volhouden in plaats van een week.’

Rijstveld

Er zijn al vaker microbiële biobrandstofcellen gebouwd. Meestal liepen die op organisch afval, maar twee jaar geleden bleken de roemruchte anammoxbacteriën uit de waterzuivering elektriciteit te kunnen genereren uit de oxidatie van ammoniumionen. Ook anaerobe microbiële oxidatie van CH4 tot CO2 was al eerder waargenomen, maar niemand snapte hoe het werkte.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk