Stoffenclusters onthullen watervervuilingsbron

Meetstation Lobith - RIWA-Rijn

Beeld: RIWA-Rijn

Uit de grote hoeveelheid watermonitoringdata kun je clusters van stoffen halen en patronen herkennen die iets kunnen zeggen over de bron van micropolluenten, staat in Environments.

Bij waterkwaliteitsmonitoring verzamel je bergen aan data om te checken of de concentratie van bepaalde micropolluenten niet te hoog oploopt. Maar verder worden die data meestal niet uitgeplozen. Om daar meer uit te halen, keken onderzoekers van wateronderzoeksinstituut KWR niet naar de individuele stoffen, maar naar stofclusters in datasets om uit te zoeken of je zo patronen kunt vinden en op die manier iets kunt zeggen over de oorsprong van de polluenten.

Maar het gaat niet slechts om het laten liggen van interessante data. ‘Drinkwaterbronnen – en daarmee drinkwaterbedrijven – staan steeds meer onder druk’, zegt Tessa Pronk, datawetenschapper bij KWR. ‘Dat heeft te maken met droge zomers, maar ook met het groeiend gebruik van chemische stoffen die niet thuishoren in het water.’ Met collega’s Elvio Amato, Stefan Kools en Thomas ter Laak richtte ze binnen het bedrijfstakonderzoek van de drinkwaterbedrijven een project op om te zien of je patronen kunt ontdekken en uiteindelijk ook de dynamische concentraties van de micropolluenten kunt verklaren.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk