Data-analyse & ICT
-
Nieuws
Chemische reactie rekent erop los
Nijmeegse chemici ontwikkelden een reservoir computing systeem, waarbij ze de formosereactie gebruiken om complexe berekeningen te doen, staat in Nature. ‘Je kunt dezelfde experimentele data meerdere keren gebruiken om honderden computationele taken te verrichten.’
-
Nieuws
Hé Google, hoe ziet een brein eruit?
Een team van Google Research en Harvard University heeft de grootste dataset ooit gepubliceerd van neurale verbindingen in een fragment van het menselijk brein.
-
Nieuws
Stoffenclusters onthullen watervervuilingsbron
Uit de grote hoeveelheid watermonitoringdata kun je clusters van stoffen halen en patronen herkennen die iets kunnen zeggen over de bron van micropolluenten.
-
Nieuws
Beter Belgisch bier met AI & chemie
Het is Leuvense onderzoekers gelukt om bieren objectief te verbeteren door meer dan 200 chemische componenten met AI te analyseren.
-
Nieuws
Suiker verraadt ziekte
Met plasma-glycoproteomics kun je specifieke biomarkers voor ziektes ontdekken in bloedplasma op basis van suikermoleculen op eiwitten.
-
Verdieping
Automatische chemische ‘vingerafdruk’ van drugs moet recherche helpen
Criminele netwerken in kaart brengen en smokkelroutes achterhalen kan met chemische ‘vingerafdrukken’ van in beslag genomen drugs.
-
Nieuws
Grafeen ruikt NO2
Een elektronische neus gebaseerd op covalent gemodificeerd grafeen is heel gevoelig voor stikstofdioxide.
-
Nieuws
Kaart verbindt geur aan chemische structuur
Een nieuw ontwikkeld neuraal netwerk legt de link tussen chemische structuur van stoffen en hun geur.
-
Nieuws
Temperatuurgevoelige capsules brengen DNA-archief dichterbij
Een nieuwe techniek om DNA-bestanden parallel te uit te lezen betekent weer een stapje dichterbij naar dataopslag op deze biologische informatiedrager.
-
Nieuws
Database met elektro-actieve moleculen
Onderzoekers van DIFFER creëren met kunstmatige intelligentie een database met 31.618 moleculen voor energieopslag en hun eigenschappen.
-
Partnerbijdragen
Learn about Modern Design of Experiments
Design of experiments (DOE) is a rigorous methodology that enables scientists and engineers to study the relationship between multiple input variables, or factors, on key output variables, or responses.
-
Industrie & Start-ups
Holistisch beeld van cel tot weefsel
Spatial transcriptomics brengt moleculen in cellen en weefsels in beeld in hun ruimtelijke samenhang. Aspect Analytics maakt dit breder beschikbaar.
-
Verdieping
Veiliger en duurzamer ontwerpen
Chemische modellen kunnen helpen veiligere en duurzamere stoffen te ontwerpen. Utrechtse en Amsterdamse onderzoekers brengen deze benadering een stapje verder.
-
Verdieping
‘Je datasets houden langer hun waarde dan je publicaties’
Laat AI los op oude meetresultaten en je zult niet willen geloven wat het toevoegt aan je kennis, belooft systeembioloog Lennart Martens.
-
Partnerbijdragen
iLES-platform van iVention is uitkomst voor Heidelberg Cement Benelux
Heidelberg Cement Benelux levert niet alleen cement, toeslagmateriaal voor beton en betonmortel, maar voert zelf ook toegepast onderzoek aan beton uit en onderzoekt de chemisch-fysische eigenschappen van materialen toegepast in cement en beton. Dit alles om maatwerk voor haar klanten te kunnen leveren.
-
Verdieping
Cybersecurity in de chemische industrie
Hoe is het eigenlijk gesteld met de digitale veiligheid van de chemie in Nederland?
-
Verdieping
Dossier: Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie zal het (bio)chemisch onderzoek ingrijpend veranderen, als het aan de talloze initiatieven van de laatste jaren ligt.
-
Verdieping
‘Een opgeslagen cel zonder bijbehorende data is niets waard’
In tientallen biobanken in Vlaanderen ligt van alles opgeslagen. Van bloed tot tumorweefsel. Al dat verzamelen kost veel tijd en geld. Is het dat waard? Wat leveren biobanken op?
-
Opinie & Columns
Gezellig samen schande koken
Wil je alle journalisten in Nederland dolgelukkig maken, geef ze dan een fatsoenlijk spraakherkenningssyteem, vindt Enith Vlooswijk.
-
Verdieping
Kant-en-klaarpakket voor cellijnen
Met digital microfluidics wil de start-up Digi.bio de productie van cellijnen een stuk minder omslachtig maken.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- volgende Pagina