Snel, veilig, simpel: SuFEx-klikchemie vindt zijn flow

In een flowsysteem kun je sulfurylfluoride snel, veilig en efficiënt koppelen aan medicijnvoorlopers, peptiden en eiwitten, melden Amsterdamse onderzoekers in Nature Synthesis. Ze bieden een overtuigende methode voor sulphur(VI) fluoride exchange klikchemie.

Klikchemie heeft sinds 2022 weinig introductie nodig. De klassieke kopergekatalyseerde koppeling van azide met een alkyn was goed voor de Nobelprijs van dat jaar. Maar bij die klassieke reactie is het natuurlijk niet gebleven. Chemici hebben het principe achter klikchemie verder uitgebreid en een van de succesvolle reacties is de zogenoemde sulphur(VI) fluoride exchange (SuFEx)-reactie, waarbij je sulfurylfluoride (SO2F2) aan een molecuul koppelt. Sulfurylfluoride zelf is echter een toxisch gas en wordt dus liever vermeden. Miguel Bernús, Daniella Mazzarella, Timothy Noël en collega’s van de Universiteit van Amsterdam omzeilen dat probleem en vergroten de snelheid van de reactie enorm met behulp van flowchemie.  

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk