Uit zijde kun je een stabilisator maken die vaccins en antibiotica maandenlang goed houdt bij kamertemperatuur. Dat scheelt een hoop koelkasten, melden David Kaplan (Tufts University, VS) en collega’s in PNAS.

Het is zowel een uitkomst voor ontwikkelingslanden waar ze gebrek aan koelkasten hebben, als voor Westerse landen waar die koelkasten energie slurpen en altijd op het meest ongelukkige moment kapot gaan. Er is wel eens becijferd dat bijna de helft van de wereldvaccinproductie wordt weggegooid nadat er onderweg naar de patiënt iets is misgegaan met de koeling.

De eiwitten, waaruit zijde bestaat, blijken nu letterlijk een zijdezachte verpakking te kunnen vormen rond de te beschermen stoffen. Hoe het op moleculair niveau precies werkt, wordt nog nader onderzocht.

Kaplan heeft er onder meer vaccins tegen de mazelen en de bof in verpakt. Na 6 maanden bij 40 graden Celsius waren ze nog vrijwel net zo actief als bij de aanbevoleb bewaartemperatuur van 4 graden.

Antibiotica bleven zelfs bij meer dan 60 graden goed. De zijde beschermde ze bovendien tegen invallend licht.

Kaplan heeft goede hoop dat dankzij zijn uitvinding de complete ‘koudeketen’ naar de milieustraat kan, in elk geval voor zover het medicinale eiwitten betreft.

bron: National Institutes of Health

Onderwerpen