Onderzoek bevestigt essentiële bijrol van cyanuurzuur

Melamine vormt alleen kristallen in de nieren van ratten wanneer er ook cyanuurzuur aanwezig is. Dat werd al vermoed, maar onderzoek in het lab van Procter & Gamble in Cincinnati heeft het harde wetenschappelijke bewijs geleverd.

Het onderzoek, dat zojuist is gepubliceerd in Toxicological Sciences, is gedaan naar aanleiding van het melamineschandaal dat vorig jaar talloze Amerikaanse katten en honden het leven kostte. Het is afgerond voordat het huidige Chinese babymelkschandaal losbarstte, en het doet geen uitspraak over melamine in menselijke nieren. Maar er is voorlopig geen reden om aan te nemen dat het daar anders werkt.

De onderzoekers gaven ratten een dagelijkse dosis melamine en/of de afbraakproducten ammeline, ammelide en cyanuurzuur, in diverse combinaties. Alleen de combinatie van melamine en cyanuurzuur bleek te leiden tot de vorming van onoplosbare kristallen in de nieren. FTIR-analyse van die kristallen, en van kristallen die eerder in kattennieren waren aangetroffen, bevestigde dat beide stoffen er in voorkwamen.

Hoe het komt dat die kristallen alleen in de niertubules ontstaan en niet elders in het lichaam, is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat de concentratie ter plekke te hoog oploopt, maar het is ook mogelijk dat alleen in de nieren een geschikte kiem voorkomt.

bron: Oxford University Press

Onderwerpen