De elementen 114 en 116 zijn officieel ontdekt en zullen worden opgenomen in het Periodiek Systeem. De Amerikaanse en Russische onderzoekers die jaren geleden deze ontdekkingen gezamelijk claimden mogen nu namen en afkortingen voor de nieuwe elementen gaan verzinnen, zo heeft de IUPAC onlangs bekendgemaakt.

Dezelfde onderzoekers claimen dat ze ook de elementen 113, 115 en 118 hebben gemaakt. Volgens de IUPAC zijn die gegevens wel redelijk hard, maar nog net niet hard genoeg.

 

In een publicatie in het eigen tijdschrift Pure and Applied Chemistry worden de achtergronden van de beslissingen uitgelegd. Het probleem met deze superzware elementen is dat ze uiterst instabiel zijn en heel snel weer uit elkaar vallen. Om ze te maken schiet je twee lichtere kernen tegen elkaar em probeert vervolgens te volgen (aan de hand van de vrijkomende straling) via welk traject dat uiteenvallen verloopt. Daar valt dan indirect bewijs uit te halen dat de superzware kern heel even heeft bestaan.

 

Aan de hand van verschillende reeksen waarnemingen concludeert de IUPAC nu dat het kennelijk inderdaad mogelijk is om element 114 te maken door een calciumkern (element nummer 20) te laten fuseren met een plutoniumkern (element 94). Je kunt ook calcium tegen curium (nummer 96) schieten, dan krijg je nummer 116 dat vervolgens uiteenvalt in 114 plus een alfadeeltje.

 

Element 118 is nog niet vaak genoeg waargenomen voor een definitief bewijs van zijn bestaan. En op de veel talrijkere waarnemingen van de elementen 113 en 115 valt volgens de IUPAC technisch nog het nodige aan te merken.

 

Maar ondanks dat kan het Periodiek Systeem dus binnenkort met twee nieuwe namen worden aangevuld. Welke namen het worden, is een verrassing. Lange tijd was het gewoonte om nieuwe elementen óf naar de plaats van ontdekking óf naar een beroemde kernfysicus te noemen. Maar tegenwoordig worden ze telkens op dezelfde plek ontdekt, en door de beroemde-maar-niet-beruchte kernfysici is men ook eeen beetje heen. De laatste keer dat men een element (nummer 112) een naam moest geven, koos men daarom in arren moede voor de astronoom Copernicus.

 

bron: IUPAC

Onderwerpen