Inzicht in moleculaire structuur kan vroeggeboorten voorkomen

Vruchtvliezen ontlenen hun sterkte aan een netwerk van collageenvezels. Afwijkingen in deze nanostructuur leiden er uiteindelijk toe dat de vliezen breken, zo melden onderzoekers van de University of Reading (Engeland) in PLoS ONE.

Het onderzoek is vooral belangrijk omdat het wellicht de weg wijst naar een manier om voortijdig breken van de vliezen te voorkomen. Wereldwijd gebeurt dat naar schatting bij eenvijfde van de zwangerschappen. Het verschijnsel is verantwoordelijk voor 40 procent van alle vroeggeboorten, en niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid van de ongeboren vrucht.

De onderzoekers hebben nu voor het eerst het binnenste vruchtvlies (amnion) bestudeerd met röntgendiffractie, een techniek die vooral gebruikt wordt voor het ophelderen van kristalstructuren. Zo konden ze zien hoe dik de collageenvezels zijn en hoe hun oriëntatie in het vlies is.

De metingen suggereren dat er in zo’n vlies een soort breuklijn loopt, waarin de structuur is verzwakt. Dat zou er voor zorgen dat het vlies vóór de geboorte op de meest gunstige plek scheurt. Hoe die breuklijn ontstaat is nog een raadsel, maar het zou een enzymatisch proces kunnen zijn.

De onderzochte vruchtvliezen waren overigens afgestaan door een ziekenhuis, dat ze had overgehouden van een aantal keizersnedes.

bron: PLoS ONE

Onderwerpen